Bloc 2. Activitats per pensar
Activitat 1.
Informa't sobre què són i en què es diferencien els següents conceptes: m-learning, b-learning i e-learning i reflexiona sobre els avantatges i inconvenients que ofereixen en els processos d'ensenyament-aprenentatge i les possibilitats que ofereixen en l'educació infantil.
El b-learning s'entén com un model d’aprenentatge que combina una modalitat presencial amb una modalitat virtual, en la que aquesta presenta més beneficis en la formació. Aquest tipus de formació permeten a les persones que treballen i que tinguen poc de temps per a assistir a classe durant tots el dia, tots els dies de la setmana, tinguen l’oportunitat d’estudiar. Aquest aprenentatge té uns avantatges, les que entre altres podem trobar per part del professorat que aquest puga accedir a diferents plataformes tant de coneixements com de metodologies per a dur a terme les seues classes. A més a més, el professor pot donar classes en qualsevol lloc, ja que té l'opció de connectar-se en línia li dóna aquesta possibilitat. Per la part contraria els alumnes, tenen la capacitat d’atenció més desenvolupada, ja que estudiar mitjançant la tecnologia els atrau i presten més atenció, a tot açò, tenen un contacte més directe professor-alumne, ja que la comunicació via correu o skype és més ràpida.Pel contrari també hi han unes desventatges com que el professor tinga algun tipus de problemes amb els seus dispositius o l’internet i no puga connectar-se a les classes, o per part de l’alumne, que té poca supervisió del professor, accedisca a fer un “copia i pega” ja ve siga als exàmens o als treballs.Barreto, C. R., & Iriarte Díazgranados, F. (2017).
El M-learning s'entén amb la falta de preparació docent en l’aspecte digital. Tot açò pot conduir a unes característiques positives o negatives com el cyberbullying, per un mal ús de les càmeres de fotos i vídeos, un foment del consumisme, i açò lliga a un robatori de mòbils. Però d’altra banda, les coses positives que ens pot donar, és la competència digital, promovent el pensament crític, per exemple en la recerca d’informació, fer un bon ús de les ferramentes educatives, etc.(Unir,2018)
E- Learning és un espai totalment virtual ón l’aprenentatge orienta a facilitat la experiencia de capacitació a distància, tant per a empreses com per a institucions educatives. Açò du uns avantatges i uns inconvenients sent aquests per la part positiva, tenint un horari acadèmic amb major flexibilitat, augment de l'accessibilitat dels materials didàctics que es poden trobar a diferents multiplataforma i una part negativa ón requereix un major grau d’entrega i de responsabilitat per part de l’estudiant, hi ha una dependència de la tecnologia si totes aquestes característiques no es realitzen de manera adequada pot generar un abandó escolar.
Activitat 2.
Visualitza el següent vídeo i planteja com es podrien integrar les TIC en la metodologia duta a terme per les mestres d'aquest col·legi.
Pel que fa a l’activitat dos, les aules de les mestres Ana, Alicia i Maria Jesús, mestres de segon cicle d'infantil a l’escola padre Manjón, és podria plantejar una metodología on integrar les tic fora un complement per a totes aquelles rutines, activitats i dinàmiques que fan a l'aula habitualment.
Per exemple, a l’assemblea es podria utilitzar una pissarra digital on els xiquets i xiquetes, juntament amb la col·laboració de les famílies, pogueren mostrar fotos o vídeos i ensenyar als altres xiquets i xiquetes que han fet el cap de setmana o el dia anterior i aixi seria algo més visual i entretengut per als xiquets, i també per al dia següent de quan fan alguna excursió o activitat extraescolar mostrar-la a l’aula i parlar sobre l’activitat que s’ha realitzat.
També podríem utilitzar la pissarra digital per a realitzar les activitats pròpies d'una classe utilitzant la pissarra com un full en blanc i els seus dits com a pinzells. A més també es podria utilitzar a l’hora del berenar, abans o després, per veure vídeos de contes interactius i educatius per a que els més petits s’habituen a menjar aliments sans i a comprendre perquè són importants.
En conclusió pensem que en nens tan petits s’ha d’anar en cura en com introduir les tic, i amb aquesta metodologia, d’utilitzar la pissarra digital, amb jocs i activitats es podria aconseguir un bon us d’elles.
Activitat 3.
Consulta a Internet (Webs, Blogs, Twitter, Youtube, etc.) bones pràctiques en les que es faça un bon ús de metodologies actives a Educació Infantil aplicant les TIC.
Després de fer una recerca molt interessant d’aquestes xarxes socials hem trobat el següent:
En primer lloc, hem buscat webs on es parle d’una metodologia activa aplicant les TIC. Entre les que hem trobat aquesta que és la que més ens han cridat l’atenció. En aquesta web ens mostra aportacions per a tractar les TIC a l’educació infantil http://reader.digitalbooks.pro/book/preview/28940/Section0005.xhtml
En segon lloc, hem buscat alguns blogs que tractaren les TIC i com aplicar-les a les aules d’infantil, hem trobat aquest blog que està dedicat al procés d’aplicació de les noves tecnologies en l’educació https://blocs.xtec.cat/azucena/ . I a més hem trobat aquest altre https://blocs.mesvilaweb.cat/MartaLuque/?p=267958 que és un blog dedicat perquè les famílies i el professorat tinga un mica més clar com introduir les TIC a l’aula.
Per últim, a la xarxa social anomenada youtube hem trobat diferents vídeos on s’explica com aplicar les TIC als més menuts, amb recomanacions per a les famílies i professors dels menuts. Els més interessants que hem trobat són aquests: https://youtu.be/Hm2P0oHKfIo i https://youtu.be/rUadjRWNqTM .
Referències:
Barreto, C. R., & Iriarte Díazgranados, F. (2017). Las Tic en educación superior: Experiencias de innovación. Universidad del Norte.
La universidad en internet. (14 de marzo de 2018). Obtenido de https://www.unir.net/educacion/revista/m-learning-ventajas-e-inconvenientes-del-uso-educativo-del-movil/
Elerniam. (s.f.). Obtenido de https://www.elerniam.com/ventajas-desventajas-del-e-learning/
Comentarios
Publicar un comentario