Diversitat Visual
En l'entrada d'aquesta setmana anem a parlar de la diversitat visual.
Segons Juan Camilo Suárez Escudero, metge-oftalmòleg de la Universitat Pontifícia Bolivariana, la discapacitat visual i la ceguesa ocupen el primer i segon tipus de discapacitat humana amb major prevalença mundial. És per això que és tan important saber a què ens referim quan parlem de diversitat visual i com tractar-la quan hi ha un cas a l'aula o a casa.
Es considera com a diversitat/discapacitat visual quan una persona presenta un incorrecte funcionament de la visió. Depenent de part de la vista afectada i el dèficit visual, poden posseir restes visuals no funcionals, o per altra banda, restes visuals funcionals en les quals encara poden fer tasques amb la utilització dels recursos adequats per potenciar el funcionament visual.
Hi ha molts tipus de discapacitat visual i es classifiquen en funció del nivell de pèrdua visual, segons l'òrgan afectat i atenent a la funcionalitat i a l'etiologia.
En primer lloc, els tipus de discapacitat visual en funció del nivell de pèrdua visual es divideixen en deficiències parcials i totals, pel que fa a les deficiències parcial trobem:
-Ametropia: com són l'estrabisme, la miopia, l'astigmatisme entre altres. Consisteix en una inadequada refracció de la llum en l'ull.
-Ambliopia: Consisteix en una visió disminuïda que s’origina per una imperfecta sensibilitat de la retina que no es pot corregir
Ambliopia bilateral: Quan l’agudesa visual en els dos ulls és molt baixa.
Ambliopia monocular: Quan sols ocorre a un ull.
I les deficiències totals són:
-Ceguera o absència total de la percepció visual i lluminosa.
-Ceguera funcional o disminucions en la capacitat visual.
En segon lloc, les discapacitats visuals en funció de l’òrgan afectat son:
-Ceguera ocular: Les alteracions es troben en algun element del globus ocular.
-Ceguera cortical: Aquesta origina per lesions occipitals bilaterals, on la integritat del globus ocular que preservada.
En tercer lloc, quant a les discapacitats visuals atenent la funcionalitat trobem:
-Ceguera total: Absència total de la visió.
-Ceguera parcial: Hi ha restes visuals que permeten l’orientació de la llum i la percepció de masses.
-Xiquets de baixa visió: Tenen restes visuals que permeten veure objectes a pocs centímetres.
-Xiquets limitats visuals: Xiquets segons la il·luminació i la utilització d'ulleres o aparells especials poden veure un objecte o no.
En quart lloc i per últim, les discapacitats visuals segons l'etiologia són:
-Hereditàries: La miopia degenerativa o la retinitis pigmentaria, entre altres.
-Congènites: La rubèola o la toxoplasmosi, entre altres.
-Adquirides: La diabetis o el glaucoma, entre altres.
-Víriques: La meningitis o la neuritis òptica.
Quant al que està relacionat als nens i a l'aula, els xiquets/es amb aquest tipus de diversitat el primer que s'ha de fer és realitzar un acostament a les famílies per a treballar conjuntament amb aquestes tant dins de l'aula com fora, ja que s'ha de treballar de manera cooperant per a reforçar i treballar de la mateixa manera a tots dos llocs. Primerament, cal tenir una comunicació per a veure que les famílies són conscients d'aquesta diversitat i si és el cas seguir les classes de manera que entre una persona col·laboradora de l'ONCE i adaptar l'aula de manera que cap alumne es quede arrere en l'ensenyament. Dins de l'aula, es duran a terme activitats sensorials per a millorar el tacte dels nens o nenes i que és senquen aïllats. Seguidament conjuntament amb la persona de l'ONCE, s'ensenyarà als alumnes vidents a tenir una mínima idea del llenguatge en braile perquè els alumnes amb ceguera puguen llegir amb els seus companys. Habilitat l'aula de manera que no hi haguen materials per a interrumpir el pas de l'alumne amb ceguera i és recomanable no canviar la distribució perquè l'alumne puga desplaçar-se amb segura.
Quant a l'aspecte familiar, s'haurà de seguir les recomanacions que es realitzen dia a l'aula perquè no perga la continuïtat i es treballe de manera conjunta. Altres dels recursos que es poden realitzar per a xiquets amb ceguera és realitzar un conte amb diferents textures per a què el xiquet/a mentre el seu familiar li conta el conte, puga tenir la possibilitat de seguir la lectura.
Recomanació de llibres
Per a joves i adults:
“La ceguera y el arte” de l’editorial: Laboratorios del Norte de España, Masnou.
“Niños y niñas con baja visión. Recomendaciones para la familia y la escuela” de Manuel Bueno, Begoña Espejo, Francisco Rodríguez y Salvador Toro
“Niños y niñas con ceguera. Recomendaciones para la familia y la escuela” de Manuel Bueno, Begoña Espejo, Francisco Rodríguez y Salvador Toro
Per xiquets i xiquetes:
“La niña que caminaba entre aromas” de Ariel Andrés Almada y Sonja Wimmer
“Colorines” de Ferrán Hortigüela Bodi
“Paulina” de Ana María Matute
- Referencies:
Lledó Carreres, A. (2013). Dificultades de aprendizaje y trastornos del desarrollo: respuestas específicas en contextos inclusivos. Madrid: CCS.
Suárez Escudero, Juan Camilo (2011). Discapacidad visual y ceguera en el adulto: revisión del tema. Medicina U.P.B., 30(2),170-180.[fecha de Consulta 22 de Octubre de 2020]. ISSN:0120-4874.
Comentarios
Publicar un comentario