Diversitat Familiar



Les famílies han canviat amb el pas dels anys i actualment, la família tradicional, es a dir, la familia heteroparental ja no és l'únic model familiar acceptat, ni tampoc, en molts contextos, és el majoritari.

En els darrers anys ens hem allunyat de la idea de família tradicional (família heteroparental) en contraposició de famílies desestructurades (famílies que no responien al model heteroparental), per parlar de diversitat familiar, en que les famílies per elecció, o per transicions ecològiques, podem tenir estructures molt diverses.

Així mateix, quan parlem de diversitat familiar també ens referim a les diferències entre famílies pel que fa a l’ètnia, el nivell socioeconòmic, com també als diferents estils que les famílies tenen en la manera de comunicar-se, de relacionar-se amb l’entorn, d’exercir l’autoritat, d’alimentar-se, vestir-se i divertir-se, etc.

Existeixen diversos tipus de families, a continuació s’explicaran cada una de les característiques. Les característiques d’aquestes són molt diferents a les de fa 40 anys arrere, i eixes no són igual que les de fa 40 anys arrere d’eixes, amb açó es defineix l’evolució dels models de les families. (León,2017)

  • Familia nuclear ; Composta per una parella d’adults que es fan carrec de u o més fills biologics

  • Familia Homoparental: Formada per dos pares/mares homosexuals amb u o dos fills

  • Familia monoparental: La que està formada per un sol pare, ja ve siga home o dona

  • Familia reconstruida o composta: Es la formada per els fils biologics dels pares i de la mare, són per tant una familia unida amb els pares separats de les seues anteriors parelles

  • Familia extensa: Es la formada per membres de distintes generacios que conviuen junts

  • Familia adoptiva: Una parella o una persona adulta en solitari amb ú o més fills adoptats. Aquest tipus de families solen adoptar xiquets/es de Rusia, Asia, Ucrania i països d’Àfrica

  • Familia d’acollida: Una parella o una persona adulta decideix acollir en casa a uno o més xiquets a l’espera d’una casa permanent

  • Familia sense fills: Formada per dos adults, heterosexuals o homosexuals que no tenen cap fill, ja ve siga perque no volen o perque no poden

  • Familia de abuelos: Aquest tipus de familia es dona quan els abuelos cuiden dels seus nets, per diverses raons, entre elles la mort dels pares, l’abandó dels seus progenitors o per problemes legalts

  • Familia amb pares separats: Aquesta no deixa de ser una familia per mes que els seus pares estiguen separats, ja que per mig d’aquesta relació hi han fills, vincles o drets que sempre estaran existint. 

 És important des de l'escola i des de l'ambient familiar concebre la diversitat com un element enriquidor que garanteix que l'alumnat puga actuar com a un agent de transformació en una societat que aspira a la màxima equitat i inclusió. A més, conéixer, interioritzar i viure la diferència com una cosa positiva redunda necessàriament en la millora de la convivència en el conjunt de la comunitat escolar i amb això s'eviten possibles situacions de conflicte.

Des de l'aula podem mostrar en els cartells o dibuixos amb els quals s'adornen les parets amb representacions dels diferents models familiars; celebrar el Dia Internacional de la Família, establert per Nacions Unides el 15 de maig; reflexionar sobre el Dia del Pare o el Dia de Mare; tenint en compte que hi ha moltes estructures familiars en les quals aquestes figures no existeixen; Literatura infantil i juvenil sobre Diversitat Familiar; Introduir la Diversitat Familiar en els fins educatius dels centres; Utilitzar un llenguatge inclusiu familiar en els formularis del centre i en les comunicacions amb les famílies.

Des de casa podem treballar tractant sempre amb afecte al xiquet o xiqueta i amb confiança i així poder deixar enrere els prejudicis i estigmes que diuen que la família tradicional és la normal, perquè avui en dia cada família és diferent i no per això deixa de ser una família.


Recomanació de llibres:

  • “MiShiYu” de Ricardo Alcántara y Rebeca Luciani

  • “Cada familia a su aire” de Béatrice Boutignon

  • “Nacido del corazón” de Berta Serrano y Alfonso Serrano

  • “Familias también: diversidad familiar, familias homoparentales” de Vicent Borras.

  • Chocolate infinito” de Paloma Muiña


Familiario” de Mar Cerdà 


Referències

León, Alberto. “Los 14 tipos de familia que existen y sus características.” lifeder.com, 2017, https://www.lifeder.com/tipos-de-familia/. Accessed 06 11 2020.


Andrés, J. (2017). El tríptico de la diversidad familiar [Missatge en un blog]Familias de colores. Recuperat de: https://familiasdecolores.wordpress.com


Comentarios

Entradas populares de este blog

Transtorn per Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat (TDH)

El ple

Infoxicació