BLOG ”El Programari Lliure”


El programari lliure és el programari que pot ser usat, estudiat i modificat sense restriccions, i que pot ser copiat i redistribuït bé en una versió modificada o sense modificar sense cap restricció, o bé amb unes restriccions mínimes per garantir que els futurs destinataris també tindran aquests drets.


Aquest programari té la llibertat d'executar el programa en qualsevol dispositiu i veure com funciona el programa i adaptar-lo a les necessitats del mateix ordinador. Amb aquest programari tota la comunitat es pot beneficiar i poder distribuir-lo amb les millors realitzacions possibles. El programari lliure dóna la possibilitat de copiar-lo, millorar-lo i distribuir-lo per tot arreu i donar suport a totes les necessitats educatives, ja que aquest programari és l'usual a les escoles o instituts.


Richard Stallman fa vint-i-cinc anys que va crear el software lliure amb la finalitat de crear uns usuaris lliures i solidaris amb ells mateixos i amb la comunitat a la qual pertanyen. Per a Stallman el programari lliure té alguns avantatges com són la transparència: accessible per a tothom, mitjançant el qual, es pot estudiar, modificar, aportar millores o corregir; l'accés més directe i més econòmic, la majoria del programari lliure es pot descarregar lliurement i això implica que l'entitat pot provar el programari tranquil·lament, sense haver fet cap despesa econòmica a més no cal cap llicència d'ús; i eines més segures, eines més segures que les de codi tancat, aportant millores a l'eina i vetlla per la seua seguretat.

La llibertat del programari té un paper fonamental a l'educació. Les institucions educatives de tots els nivells haurien d'utilitzar i ensenyar programari lliure perquè és l'únic que permet assolir les seues missions essencials: difondre el coneixement humà i preparar els estudiants per a ser bons membres de la comunitat. El codi font i els mètodes del programari lliure són part del coneixement humà. El programari propietari, en canvi, és un coneixement secret i restringit, la qual cosa és oposada a la missió de les institucions educatives. El programari lliure dóna suport a l'educació; el programari propietari prohibeix l'educació.


Referències bibliogràfiques:

Mérou, R. (2010). Mapa conceptual del programari lliure [imatge]. Recuperat de: https://ca.wikipedia.org/wiki/Programari_lliure#/media/Fitxer:Mapa-conceptual-del-programari-lliure.svg

Comentarios

Entradas populares de este blog

Transtorn per Dèficit d'Atenció i Hiperactivitat (TDH)

El ple

Infoxicació